Columna-vertebralNo cal dir que hi ha una manca d’informació generalitzada sobre les afectacions de la nostra columna. Penseu que l’hauríem de cuidar igual que cuidem aquella joia familiar guardada al joier i volem que passi a generacions posteriors. Dins la columna tenim la medul·la, d’allà surten tots els nervis que es reparteixen pel nostre cos i tenen com a ruta principal el cervell com a inici, i l’autopista és, la columna vertebral.

L’objectiu d’aquest article és incitar-vos a prendre un paper actiu sobre el vostre cos tant si parlem de recuperació, com de prevenció.

La coneixem una miqueta?
dfdfdf

Bé, ara que sabem com està dividida la nostrrgfdgdfa columna, ja podem concretar on sentim dolor, si a la part cervical, dorsal o lumbar. Però, anomenarem alguns dels factors de risc per la nostra columna:
Tots sabem que podríem seguir fent aquesta llista molt més llarga, igual que sabem que podríem alleugerir la nostra columna per exemple, seguint una dieta equilibrada, controlant el pes, o adquirint hàbits posturals correctes i per què no, fent exercici de manera habitual.

Què entenem, doncs, per tenir una postura correcte?

És un estat d’equilibri muscular i esquelètic. Cal mantenir la musculatura tonificada perquè aquesta protegeixi l’esquelet. Pregunteu-li al vostre cos…

M’assec bé a la cadira? M’aixeco bé del llit? Tinc el coixí en bona posició? Aixeco bé una capsa amb una mica de pes? Porto bé les bosses del súper? Frego o escombro adequadament per protegir la meva columna? I quan netejo els vidres de casa? A l’hora de planxar, col·loco bé els peus?

i podríem continuar com la llista d’abans! Creieu necessària una reeducació per al nostre cos?. De ben segur, que una gran majoria de vosaltres heu contestat afirmativament.

Parlem de fer esport. Depenent de la finalitat, ens convé fer un tipus d’esport o un altre, és a dir, hem d’assegurar-nos que l’activitat que realitzem és l’adequada per cada un de nosaltres. A elComplex, trobareu una gran varietat d’activitats, pregunteu que us informarem i atendrem amb molt de gust. Està demostrat que tenir una bona forma física és fonamental per bon funcionament diari.

Està del tot demostrat que la bona forma física disminueix el risc de patirlesion-deporte-espalda lesions o tenir dolor d’esquena així com afavorir una ràpida recuperació. Ara bé, volem que tingueu en compte, que per evitar moltes lesions, és necessari realitzar un escalfament previ a l’exercici d’uns 15 minuts. Pels que hi baixeu a la piscina, i en el cas de no voler fer aquest escalfament, us recomano entrar a la sauna uns 4/5 minuts abans de posar-vos a nedar. Veieu què fàcil?

Hem parlat de la sala fitness i la natació, però oferim classes dirigides com per exemple el pilates, que treballa especialment el tronc i malucs, repercutint directament a la nostra columna. O el ioga, entre d’altres.

Molts de vosaltres ens pregunteu quants dies a la setmana és recomanable fer exercici, això depèn de l’edat, intensitat, modalitat. Però generalitzant diria que com a mínim 3 dies per setmana.

Artícle proporcionat per: Matilde Palau, Tècnic de cursets, dirigides i entrenaments personals
Al proper article us parlarem de l’educació corporal.